Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

 

  

 

 

 

         Ο νομικός κόσμος της Χώρας θρηνεί  για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την απώλεια ενός σημαντικού επιστήμονα. Πριν προλάβουμε ακόμα να συνειδητοποιήσουμε την πρόωρη απώλεια του Καθηγητή Στεφάνου Παύλου, ήλθαμε αντιμέτωποι με  μία ακόμα σημαντική απώλεια, αυτή του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λάμπρου Μαργαρίτη, ο οποίος έφυγε  ξαφνικά από τη ζωή  στις 22-11-2022, σε ηλικία 68 ετών.

 

       Διαπρεπής νομικός, σεμνός άνθρωπος και άριστος επιστήμονας, άφησε το αποτύπωμά του στη νομική επιστήμη, ενώ απελάμβανε της εκτίμησης τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και του κοινωνικού του περιγύρου.

         Η ισχυρή του προσωπικότητα,  το ήθος και η ευγένεια διέκριναν την παρουσία του. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο αποτελεί σημείο αναφοράς πλήθους δικαστικών αποφάσεων και   επιστημονικών συγγραμμάτων, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην θέσπιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

         Είχα την τύχη να  γνωρίσω τον αείμνηστο Καθηγητή κατά την διάρκεια των  σπουδών μου στην κατεύθυνση των Εισαγγελέων, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στη Θεσσαλονίκη, κατά το έτος 2017. Άριστος Καθηγητής και ήρεμος συζητητής, πρόθυμος να επιλύσει κάθε απορία μας κατά τη διάρκεια των παραδόσεων, είχε τον τρόπο να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον μας για το μάθημα. Προικισμένος με πλούσια επιστημονική κατάρτιση, ενήμερος της νομολογίας των ποινικών δικαστηρίων και έχοντας υπηρετήσει την ενεργό δικηγορία επί  δεκαετίες, συνδύαζε με τον καλύτερο τρόπο τη θεωρία με την πράξη του ποινικού δικαίου. Το μεγάλο προτέρημα του αειμνήστου Καθηγητή ωστόσο ήταν η συνθετική του σκέψη και η άριστη ικανότητά του να μας μεταδίδει την σκέψη του αυτήν, προετοιμάζοντάς μας για την άσκηση των καθηκόντων μας ως δικαστικών λειτουργών.

 

               Η αδόκητη απώλεια του Καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη στερεί τη νομική θεωρία από ένα χαρισματικό Δάσκαλο και την πράξη του ποινικού δικαίου από έναν διακεκριμένο δικηγόρο. Ο Καθηγητής Λάμπρος Μαργαρίτης έφυγε πρόωρα από τη ζωή, πλην όμως άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο, το οποίο θα φωτίζει τις νέες γενιές των νομικών.

 

 Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

                 Αιωνία του η μνήμη.

 

 

                        ΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΔΗΜ.   ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

                      ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ  ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ  ΠΕΙΡΑΙΑ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ