Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: άρνηση των αρχών να επιτρέψουν τη φυσική πρόσβαση δημοσιογράφου σε αρχεία της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών

 


Η άρνηση των αρχών να επιτρέψουν τη φυσική πρόσβαση δημοσιογράφου σε αρχεία της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών δεν παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Saure κατά Γερμανίας της 8.11.2022 (αρ. προσφ. 8819/16) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η υπόθεση αφορά την άρνηση να επιτραπεί στον προσφεύγοντα, Γερμανό υπήκοο και δημοσιογράφο, να έχει φυσική πρόσβαση στους φακέλους που τηρούνται από τη Γερμανική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών αναφορικά με τον U.B., πρώην πρωθυπουργό του ομόσπονδου κρατιδίου του Schleswig-Holstein που είχε πεθάνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε ξενοδοχείο στη Γενεύη της Ελβετίας το 1987.

Ο προσφεύγων ενδιαφερόταν ειδικότερα, για τα πορίσματα των ερευνών της Υπηρεσίας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του U.B. και τις φήμες ότι αυτός είχε συνεργαστεί με υπηρεσία πληροφοριών μιας χώρας της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, του απαγορεύτηκε η αυτοπρόσωπη πρόσβαση στα αρχεία.

Επικαλούμενος το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι είχε δικαίωμα στη φυσική πρόσβαση στα αρχεία. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του Τύπου ως «δημόσιου φύλακα» και το δημόσιο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες, υποστήριξε ότι ο περιορισμός σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής λόγω του απορρήτου, χρονικής περιόδου 30 ετών, ήταν πολύ μεγάλη και παραβίασε το άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση εντός εύλογου χρόνου) της Σύμβασης.

Ο προσφεύγων έλαβε πληροφορίες για το περιεχόμενο των αρχείων από την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών μέσω άλλης διαδικασίας. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι καθώς ο προσφεύγων δεν είχε αιτιολογήσει ενώπιον των εγχώριων αρχών ως προς το γιατί χρειαζόταν φυσική πρόσβαση στα έγγραφα, δεν μπορούσαν να κατηγορηθούν οι εγχώριες αρχές ότι απέτυχαν να εξισορροπήσουν τις ανάγκες του και εκείνες του κοινού σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες με το δικαίωμα της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών για να τις κρατήσει μυστικές.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εγχώριες αρχές είχαν ενεργήσει κατά την κρίση τους απορρίπτοντας το αίτημα του προσφεύγοντος. Συνεπώς, δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης. 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ