Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Δίκη κεκλεισμένων των θυρών και δημόσιες δηλώσεις περί ενοχής του κατηγορουμένου


 

Δίκη κεκλεισμένων των θυρών και δημόσιες δηλώσεις περί ενοχής του κατηγορουμένου παραβίασαν τη δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Mamaladze κατά Γεωργίας της 03.11.2022 (αριθ. προσφ. 9487/19) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τεκμήριο αθωότητας και δημόσιες δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων και διωκτικών αρχών για τον κατηγορούμενο. Δημοσιότητα δίκης.

Ο προσφεύγων ήταν αρχιερέας. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον της γραμματέως του Πατριάρχη, γιατί συνελήφθη σε ομαδικό ταξίδι με το θύμα, να φέρει κρυμμένο στην βαλίτσα του κυάνιο το οποίο οδηγεί σε θάνατο αυτόν που θα το καταναλώσει. Έρευνα στον υπολογιστή του έδειξε τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το κυάνιο. Η δίκη αποφασίστηκε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στοιχεία της δικογραφίας διέρρευσαν στον τύπο και ανώτερα στελέχη (Υπουργός Δικαιοσύνης, Πρωθυπουργός και διωκτικές αρχές) έκαναν δηλώσεις για την ενοχή του. Άσκησε προσφυγή για παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι τα εγχώρια δικαστήρια είχαν επαρκώς εξετάσει τα επιχειρήματά του σχετικά με τις συνθήκες της έρευνας, την κατάσχεση των αποσκευών του και την αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων που αποκτήθηκαν, και τα είχαν απορρίψει με αιτιολογημένες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης. Ωστόσο δεν είχαν επαρκώς απαντήσει στο αίτημα του προσφεύγοντος σχετικά με τη δυνατότητα της εν μέρει δημοσιότητας της δίκης, γεγονός που επηρέασε το δικαίωμα του να θεωρείται αθώος.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 όσον αφορά την καταγγελία σχετικά με την περάτωση της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών.

Τέλος το ΕΔΔΑ έκρινε ότι ορισμένες από τις δηλώσεις των προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας και των διωκτικών αρχών, που υποστήριξαν με δηλώσεις ότι εάν «[αυτή η ουσία] είχε χρησιμοποιηθεί, η εγκληματική πρόθεση του κατηγορουμένου θα είχε υλοποιηθεί», καθώς και η δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού της δικογραφίας ενθάρρυνε το κοινό να πιστέψει την ενοχή του προσφεύγοντος πριν την απόφαση του δικαστηρίου και διαπίστωσε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ