Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

2021 Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ- ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

 


 

Ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι Έλληνες πολίτες  αδιάκρίτως και ιδίως εκείνοι πού έχουν ανάγκη την άμεση και δραστική παρέμβαση της. Σύμφωνα με τον Δείκτη Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα είναι 146η σε σύνολο 190 χωρών, ως προς την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Αποτελεί  κοινό τόπο  η  ανάγκη  για άμεση υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης με στόχο και προϋπόθεση την διασφάλιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξαρτησίας Της. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με πάγια νομολογία του, υποχρέωσε την Ελληνική Πολιτεία να λάβει νομοθετικά μέτρα με τούς νόμους ν 4055/12,4239/2014  και έτσι επιχειρήθηκε να συμμορφωθεί  η Χώρα προς τις διεθνώς ανειλημμένες υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και το πρωταρχικό δικαίωμα σε ταχεία κι αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Μάταιος κόπος και αυτή η προσπάθεια απέτυχε . Το πρόβλημα υπάρχει ,διογκώνεται και απειλεί την λειτουργία του «Κράτους Δικαίου». Είναι μάταιο να μιλήσουμε για μια ακόμα φορά με αριθμούς και ν ’ακούσουμε θετικά και αρνητικά σχόλια . Η κατάσταση στην Ελληνική Δικαιοσύνη είναι δύσκολη. Ο Έλληνας πολίτης ταλαιπωρείται επί χρόνια να βρει το δίκιο του σε όλες τις διαδικασίες και για το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο ζήτημα. Για την βελτίωση του συστήματος υπάρχουν προτάσεις, παράλληλα υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις με στόχο τα πράγματα να μείνουν όπως είναι σήμερα. Η  αλήθεια είναι πώς δεν μπορεί να γίνει καμμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση αν δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την συνολική αναμόρφωση της Δικαιοσύνης και αυτό να προέλθει  από έναν   εθνικό διάλογο  και τελικά η απόφαση ότι κάθε μεταρρύθμιση έχει πολιτικό κόστος. Πιστεύω στη θεσμική διαδικασία του διαλόγου, με την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης Δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, μπορούμε να προσεγγίσουμε τα θέματα μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης με γνώμονα τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά και την εθνική αναγκαιότητα για κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το Εθνικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης Δικαιοσύνης θα μπορούσε και είναι δυνατόν να  επιτύχει   να εξευρεθεί συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων χωρίς καμμιά εξαίρεση  και των πολιτειακών θεσμών, έχοντας πάντοτε υπόψη αποκλειστικά και μόνο το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης .Στο εθνικό διάλογο πρεπει να μετάσχει η Εθνική Αντιπροσωπεία με την δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη, πρέπει να μετάσχουν οι Νομικές Σχολές, πρέπει να μετάσχουν οι Ολομέλειες όλων των Δικαστηρίων, πρέπει να μετάσχει η Ακαδημία Αθηνών, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι  και η Κοινωνία με τις Επαγγελματικές Ενώσεις. Συνιστά υποχρέωση και καθήκον όλων η διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης. Πρέπει να συζητηθούν  στον εθνικό διάλογο για τη  δικαιοσύνη,  οι εξελίξεις εφ’ όλης της ύλης της δικαστηριακής μεταρρύθμισης: οι κτιριακές εγκαταστάσεις, εγκατάσταση και εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος στα δικαστήρια, προσλήψεις Δικαστών, έργο εκδίκασης καθυστερημένων υποθέσεων κλπ. Σημαντικό σημείο του διαλόγου είναι η κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των προτάσεων μέσω της κατηγοριοποίησής τους, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση ν’ αρχίσει να υλοποιείται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους διαμορφώνοντας μια γενική τάση ενίσχυσης των θεσμών του κράτους δικαίου, που τόση ανάγκη έχει η χώρα προκειμένου να επιτύχει την ανασυγκρότησή της.

Η Δικαιοσύνη χρειάζεται εθνικό σχεδιασμό και η πολιτική για την δικαιοσύνη δεν μπορεί να αλλάζει από υπουργό σε υπουργό. Δεν χρειάζεται όμως ένα  διάλογο χωρίς  ευρεία κοινωνική συμμετοχή, ειδικότερα δε, με την μαζική  συμμετοχή των εφαρμοστών του δικαίου ίσως πρέπει να δημιουργηθεί μια Επιτροπή Σοφών να δώσει τις ιδέες της (υπάρχουν σοφοί νομοδιδάσκαλοι, λαμπροί συνταξιούχοι Ανώτατοι δικαστές, λευκαθέντες στην εφαρμογή του δικαίου νομικοί).

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ 

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ