Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

ΕΔΔΑ: Παραβιάζει τη δίκαιη δίκη η διατήρηση βασικού μάρτυρα ως ανώνυμου

 

 


Παραβιάζει τη δίκαιη δίκη η διατήρηση βασικού μάρτυρα ως ανώνυμου και ο αποκλεισμός του κατηγορούμενου από το δικαίωμα να του υποβάλει ερωτήσεις

ΑΠΟΦΑΣΗ

Süleyman κατά Τουρκίας της 17.11.2020 (αρ. προσφ. 59453/10)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων σε βασικό ανώνυμο μάρτυρα και δίκαιη δίκη. Ο προσφεύγων κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Καταδικάστηκε σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Το εθνικό δικαστήριο στήριξε την απόφαση του, στην κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος έμεινε ανώνυμος και ο προσφεύγων στερήθηκε του δικαιώματος του να τον εξετάσει.

Κατά το Στρασβούργο ο κατηγορούμενος σε ποινική δίκη πρέπει να έχει την αποτελεσματική ευκαιρία να αμφισβητήσει τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, και το δικαστήριο οφείλει να εξισορροπεί τα δικαιώματα μεταξύ κατηγορούμενου και θυμάτων.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι το εγχώριο δικαστήριο που καταδίκασε τον προσφεύγοντα απέκρυψε την ταυτότητα του βασικού μάρτυρα χωρίς σοβαρό λόγο, όπως απαιτεί η ΕΣΔΑ και μάλιστα κατά τρόπο αντιφατικό, γιατί κατά τη διάρκεια της δίκης, το όνομα του μάρτυρα αποκαλύφθηκε και δεν υπήρχε εύλογος λόγος διατήρησης της ανωνυμίας του. Επιπλέον στήριξε την καταδικαστική απόφαση στις καταθέσεις του ανώνυμου μάρτυρα, καθόσον οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν ήταν ουσιώδες, στέρησε δε τον κατηγορούμενο του δικαιώματος να υποβάλει ερωτήσεις στον μάρτυρα και δεν παρείχε αντισταθμιστικούς παράγοντες προκειμένου να εξισορροπήσει την έλλειψη αυτή.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος δίκαιης δίκης και μη εξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας (άρθρο 6 παρ. 1 και 6 παρ. 3δ).

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"