Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΕΕΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

 





/

Αριθμ. Πρωτ. 195 – 30/11/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

     Αγαπητοί συνάδελφοι,

     ———

     Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων ενόψει, αναβολής της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η οποία δυστυχώς δεν επιτρέπει την δια ζώσης επικοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα πεπραγμένα της Ενώσεως από το Δεκέμβριο του 2019 έως σήμερα.   

         Πιο συγκεκριμένα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος:

     1)  Την 7/12/2019 πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία ημερίδα στην Αθήνα με θέμα «Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ».

     2) Tο Δεκέμβριο του 2019 διοργάνωσε Παιδικές  Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο «Grande Bretagne» και στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας «Noesis».

     3) Με την έναρξη της πανδημίας ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων.

     4) Από την άνοιξη του 2020 και έως σήμερα με συνεχόμενες επιστολές προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ συνέβαλε στην έγκαιρη λήψη υγειονομικών μέτρων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας.

     5) Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αντέδρασε άμεσα και δημόσια σε κακόβουλα σχόλια κατά συναδέλφων με σχετικές ανακοινώσεις της.

    6) Πραγματοποίησε συναντήσεις με τους κ.κ. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Υπουργό Δικαιοσύνης, Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Πρόεδρο του  Αρείου Πάγου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στους οποίους τέθηκαν θέματα του κλάδου μας.     

     7) Στις 28/3/2020 με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης εξέφρασε την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη παράταση του δικαστικού έτους είτε αυτή θα έφερνε παροδικό είτε μόνιμο χαρακτήρα. 

     8) Τον Μάιο του 2020 όπως και οι άλλες Δικαστικές Ενώσεις δώρισε χρηματικό ποσό στο Ε.Σ.Υ. για την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

     9) Με τις επιστολές από 15/6/2020 και 26/10/2020 προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε την αύξηση των οργανικών θέσεων των Εισαγγελικών Λειτουργών του α΄και β΄ βαθμού, λόγω της μείωσης των θέσεων των Αντεισαγγελέων Εφετών που επήλθε με το Ν. 4689/2020. Επίσης με την υπ’ αριθ. 173/26-10-2020 επιστολή για πρώτη φορά επισήμανε το νομοθετικό πλαίσιο και την υποχρέωση της Πολιτείας να καταβάλλει τις αποζημιώσεις των συναδέλφων που προεδρεύουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια των Δημοσίων Υπηρεσιών.

     10) Αντέδρασε άμεσα δια του από 17/6/2020 εμπεριστατωμένου Δελτίου Τύπου στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης που αφορούν στο διαχωρισμό των Δικαστικών Λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία, στη μονιμοποίηση των Δικαστικών Λειτουργών μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και στην αξιολόγηση και προαγωγή αυτών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και πραγματοποίησε συνάντηση μαζί του για το θέμα αυτό. Έκτοτε με ικανοποίησή μας διαπιστώσαμε τη μη επαναφορά των προτάσεων αυτών σε θεσμικό επίπεδο.

     11) Απέστειλε την από 6/7/2020 επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου που αφορούσε την υποχρεωτική παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών στη διάλυση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, η οποία εν τέλει υιοθετήθηκε νομοθετικά με το άρθρο 10/3 Ν. 4703/2020. Εν συνεχεία ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά από αίτημα του Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εξέδωσε την υπ’ αριθ. 13/4-9-2020 Γνωμοδότησή του υπέρ της αντισυνταγματικότητας της ανωτέρω ρύθμισης.

     12) Επιδότησε και φέτος τη συμμετοχή των παιδιών  συναδέλφων σε κατασκηνώσεις στην Αθήνα και στη Χαλκιδική.

     13) Για πρώτη φορά εξέδωσε υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας των μελών της.

     14) Προκειμένου να επιδείξει αλληλεγγύη στους συναδέλφους για την προστασία της υγείας τους από την πανδημία του κορωνοϊού σύναψε σύμβαση με το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ  για την διενέργεια εξετάσεων που διαπιστώνουν την ανίχνευση του κορωνοϊού σε προνομιακή τιμή για έκαστο των μελών μας και τα μέλη των οικογενειών τους. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το Σεπτέμβριο του 2020 έχει συνάψει σύμβαση προκειμένου να διενεργούνται για άμεσα ασφαλισμένους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα Govid 19 δωρεάν τεστ με τα παρακάτω μικροβιολογικά κέντρα:   

    Για την Αθήνα: Αποστολακόπουλος Παναγιώτης, Αρεταίου 22 και Πανόρμου,     6972770837

   Για τη Θεσσαλονίκη: Μητσικάρης Δημήτριος, Τσιμισκή 69, 6976387773

    Η ως άνω δυνατότητα προκειμένου να διενεργούνται ΔΩΡΕΑΝ τεστ για άμεσα ασφαλισμένους, που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα Covid 19, γίνεται με την προσκομιδή υπηρεσιακής βεβαίωσης από τον Προϊστάμενο του Δικαστηρίου και αστυνομικής ταυτότητας.

     15) Απέστειλε στις 16/11/2020 προς τον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη τις αιτιολογημένες προτάσεις της για την αναμόρφωση του Π.Κ. και Κ.Π.Δ.

       Αγαπητοί συνάδελφοι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος  μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες υγειονομικές και εργασιακές συνθήκες κινείται πάντοτε άμεσα για τη διασφάλιση του θεσμικού ρόλου της Εισαγγελικής αρχής και τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και των συνθηκών εργασίας σε αυτήν.

 

Η Πρόεδρος

 

Άννα Ζαΐρη   

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ο Γενικός  Γραμματέας

 

Σπυρίδων Παππάς

Εισαγγελίας Πρωτοδικών

 

 

ΠΗΓΗ ΕΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ