Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΕΔΔΑ: Κρατούμενος δεν λάμβανε γεύματα συμβατά με τη θρησκεία του. Δεν απαιτείται γραπτή απόδειξη για αλλαγή θρησκεύματος.

 


Κρατούμενος δεν λάμβανε γεύματα συμβατά με τη θρησκεία του. Δεν απαιτείται γραπτή απόδειξη για αλλαγή θρησκεύματος. Παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία

ΑΠΟΦΑΣΗ

Saran κατά Ρουμανίας της 10.11.2020 (αριθ. προσφ. 65993/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Θρησκευτική ελευθερία και συμβατή διατροφή σε φυλακές. Μη παροχή σε κρατούμενο γευμάτων συμβατών με τις αρχές του Ισλάμ.

Ο προσφεύγων κρατήθηκε σε πέντε ρουμανικές φυλακές, μεταξύ 2016 και 2018. Παραπονέθηκε ότι δεν είχε λάβει γεύματα που επέτρεπε η θρησκεία του Ισλάμ σε δύο από αυτές και απαιτούνταν να παρουσιάσει γραπτές αποδείξεις προσχώρησής στην εν λόγω θρησκεία, αν και είχε δηλώσει ότι ήταν μουσουλμάνος όταν εισήχθη στη φυλακή και τα αρχεία της φυλακής επιβεβαίωναν αυτό το γεγονός.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ιδίως ότι οι εθνικές αρχές αρνούμενες να παράσχουν στον προσφεύγοντα γεύματα συμβατά με τις αρχές της θρησκείας του κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην πόλη Iasi, δεν είχαν επιτύχει ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της φυλακής, των λοιπών κρατουμένων και των ατομικών συμφερόντων του κρατουμένου. Σημείωσε επίσης ότι ο προσφεύγων είχε λάβει γεύματα συμβατά με τη θρησκεία του στις άλλες φυλακές που κρατήθηκε  Botoşani, Codlea και Deva, γεγονός που υποδήλωνε ότι το ρουμανικό σύστημα φυλακών ήταν ικανό να ικανοποιήσει τέτοια αιτήματα.

Το Δικαστήριο απέρριψε τις καταγγελίες του προσφεύγοντος σχετικά με τη φυλακή Miercurea-Ciuc, κρίνοντας ότι αυτά είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία (άρθρο 9)  και επιδίκασε ποσό 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ