Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΕΔΔΑ: Παρατυπίες στο διορισμό δικαστών στο νεοσύστατο Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου


 

Σοβαρές παρατυπίες στο διορισμό δικαστών στο νεοσύστατο Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από νομοθετική μεταρρύθμιση. Παραβίαση της δίκαιης δίκης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Reczkowicz κατά Πολωνίας της 22.07.2021 (αρ. προσφ. 43447/19)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σύσταση δικαστηρίου σύμφωνα με το νόμο. Πειθαρχικό Τμήμα. Δίκαιη δίκη.

Δικηγόρος παραπονέθηκε ότι το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο είχε κρίνει επί υπόθεσής της, δεν ήταν «δικαστήριο που έχει συσταθεί από το νόμο» και έπασχε από έλλειψη αμεροληψίας και ανεξαρτησίας.

Κατά την προσφεύγουσα το Πειθαρχικό Τμήμα, ένα από τα δύο νεοσύστατα τμήματα του Ανώτατου Δικαστηρίου, συστάθηκε από δικαστές που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Πολωνίας, μετά από σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης («NCJ»). Το Συμβούλιο αυτό αποτελούσε συνταγματικό όργανο της Πολωνίας επιφορτισμένο με την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών, πλην όμως η νέα νομοθεσία στερούσε από τη δικαστική εξουσία το δικαίωμα να διορίζει και να εκλέγει τα μέλη του, τα οποία εκλέγονται πλέον από την Sejm (Κάτω Βουλή).

Η υπόθεση είναι μία από τις 38 προσφυγές κατά της Πολωνίας, που υποβλήθηκαν το 2018-2021, σχετικά με διάφορες πτυχές της αναδιοργάνωσης του πολωνικού δικαστικού συστήματος, που ξεκίνησε το 2017. Το Δικαστήριο τόνισε ότι στόχος δεν ήταν να εκτιμηθεί η νομιμότητα της αναδιοργάνωσης του πολωνικού δικαστικού σώματος στο σύνολό του, αλλά να προσδιορίσει εάν, οι αλλαγές επηρέασαν τα δικαιώματα της προσφεύγουσας σύμφωνα με το άρθρο 6 § 1 της ΕΣΔΑ και αν ναι πώς τα επηρέασαν.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διαδικασία διορισμού δικαστών επηρεάστηκε αδικαιολόγητα από την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Αυτό ισοδυναμούσε με μια θεμελιώδη παρατυπία που επηρέασε αρνητικά ολόκληρη τη διαδικασία και έθετε σε κίνδυνο τη νομιμότητα του Πειθαρχικού  Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο εξέτασε την υπόθεση της προσφεύγουσας.

Κατά το ΕΔΔΑ το Πειθαρχικό Τμήμα δεν ήταν ένα «δικαστήριο που έχει συσταθεί από το νόμο» κατά την έννοια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε ποσό 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ