Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΕΔΔΑ: Απόλυση αστυνομικού που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Η πειθαρχική διαδικασία - ποινική δίκη. Μη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας!

 


Απόλυση αστυνομικού που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Η πειθαρχική διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την ποινική δίκη. Μη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Istrate κατά Ρουμανίας της 13.04.2021 (αρ. προσφ. 44546/13)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων αστυνομικός  συνελήφθη να οδηγεί σε κατάσταση μέθης. Με απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου απολύθηκε με την αιτιολογία ότι ως αστυνομικός είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση τήρησης του νόμου και η συμπεριφορά του ήταν ιδιαιτέρως ανάρμοστη λόγω της ιδιότητάς του. Η ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, έπαυσε λόγω μη πλήρωσης της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος.

Άσκησε  προσφυγή για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω του ότι το πειθαρχικό συμβούλιο επηρεάστηκε από την ποινική διαδικασία που είχε κινηθεί εναντίον του.

Το Δικαστήριο σημείωσε εξαρχής ότι η ποινική διαδικασία, η οποία έληξε μετά την απόλυση του προσφεύγοντος, δεν ήταν αποφασιστική για την πειθαρχική διαδικασία, ενόψει των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν εναντίον του  προσφεύγοντος. Διαπίστωσε  ότι ο προσφεύγων συμμετείχε στις διαδικασίες κατά αντιμωλία τόσον ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων  όσων και των εθνικών δικαστηρίων. Έτσι κατάφερε να παρουσιάσει τα αποδεικτικά του στοιχεία και να υπερασπιστεί ελεύθερα την υπόθεσή του. Επίσης οι διοικητικές αρχές που διεξήγαγαν την πειθαρχική διαδικασία, δεν έκαναν αναφορά  που να υποδήλωνε ότι ο προσφεύγων ήταν ένοχος για το αδίκημα που κατηγορήθηκε.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι το όργανο  που ήταν  υπεύθυνο για την πειθαρχική διαδικασία  ήταν εξουσιοδοτημένο και ικανό  να εξακριβώσει  ανεξάρτητα τα πραγματικά περιστατικά ενώπιον του  βάσει λιγότερο αυστηρών απαιτήσεων αποδείξεως από εκείνες της ποινικής διαδικασίας. Ακολούθως το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι αρχές που ενεπλάκησαν  στην πειθαρχική και ποινική διαδικασία δεν παραβίασαν το δικαίωμα του προσφεύγοντος να τεκμαίρεται αθώος. Κατά συνέπεια, δεν διαπίστωσε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας (άρθρο 6 § 2 της ΕΣΔΑ).

 

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ