Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

ΤΟΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕνΔΕ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΕΠΙ ΚΑΘΥΒΡΙΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

 

 


Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης, Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ

 

                                                                                                Αθήνα, 14-6-2021

Με αφορμή την έκδοση δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά, λάβαμε γνώση για αναφορές, τις τελευταίες ημέρες,  εκ μέρους πολιτικού κόμματος, εφημερίδας – κομματικού οργάνου και εκπροσώπου έτερου κόμματος περί «κατάπτυστης απόφασης», «εξοργιστικής απόφασης», «Δικαιοσύνης που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του μνημονιακού κράτους, της ολιγαρχίας και της εργοδοσίας», για «εκδίκαση κατόπιν παραγγελίας των εφοπλιστών», για «απόφαση που εκδόθηκε κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών» κλπ.

Οι σχολιαστές της εν λόγω απόφασης, προφανώς, αγνοούν βασικές συνταγματικές διατάξεις και δη αυτές που προβλέπουν τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αντιμετωπίζουν τους θεσμούς με ισοπεδωτική λογική και τη Δικαιοσύνη ως κατασταλτικό μηχανισμό της κρατικής εξουσίας και επιβολής  της βούλησης αυτής, ιδεολογικές - ιδεοληπτικές προσεγγίσεις που αρμόζουν σ’ άλλα καθεστώτα, που αποδοκιμάσθηκαν από τους λαούς, και όχι στη δημοκρατική, ευνομούμενη χώρα μας, όπου η Δικαιοσύνη αποτελεί εγγυητή των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Αγνοούν, ότι οι Έλληνες Δικαστές κατά την άσκηση του Λειτουργήματός τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους και αποφασίζουν κατά συνείδηση. Οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας.

Στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης, μπορεί να ασκείται κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, γιατί και η δικαιοδοτική εξουσία, όπως κάθε κρατική εξουσία, πηγάζει, σύμφωνα με το δημοκρατικό μας Σύνταγμα, από το Λαό και ασκείται στο όνομά του. Η κριτική αυτή όμως έχει όρια και απλούς κανόνες σωστής άσκησής της. Πρέπει να γίνεται με τρόπο άμεσο, ειλικρινή, ευθύ, παραγωγικό, δημιουργικό, καθαρό και ασυγκάλυπτο. Πρέπει να ασκείται με σοβαρά, επιστημονικά, τεκμηριωμένα κριτήρια, εντός της κοσμιότητας και εντιμότητας, μη εξικνούμενη  από ταπεινές σκοπιμότητες, επιδιώξεις προσωπικού συμφέροντος  και εξυπηρέτησης αλλοτρίων της Δικαιοσύνης σκοπών. 

Η τακτική της κριτικής της μη «αρεστής» απόφασης  με κακόπιστα και κακόβουλα σχόλια, με ύβρεις, υπαινιγμούς και απειλές ή ακόμη και πειθαναγκαστικά κατά των Δικαστικών Λειτουργών μέσα κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, υπονομεύει το κύρος του θεσμού, του Κράτους Δικαίου και  εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ