Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΕΔΔΑ: ιστοσελίδα εφημερίδας υποχρεώθηκε να ανωνυμοποιήσει την ταυτότητα δράστη, - δικαίωμά στη λήθη.

 


Η εφημερίδα Le Soir υποχρεώθηκε να ανωνυμοποιήσει στη διαδικτυακή της ιστοσελίδα την ταυτότητα δράστη, σεβόμενη το δικαίωμά του στη λήθη. Μη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Hurbain κατά Βελγίου της 22.6.2021 (αριθ. 57292/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα στη λήθη και δημοσιογραφική ελευθερία. Η υπόθεση αφορούσε πολιτική

απόφαση εναντίον του προσφεύγοντος, υπό την ιδιότητά του ως αρχισυντάκτη της εφημερίδας Le Soir, η οποία διέτασσε να μην αναγράφεται το ονοματεπώνυμο σε διαδικτυακό άρθρο ενός οδηγού που ήταν υπεύθυνος για ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα το 1994. Η διαταγή βασίστηκε στο δικαίωμα του ατόμου στη λήθη.

Το Δικαστήριο σημείωσε συγκεκριμένα ότι, σύμφωνα με το Εφετείο, μια έρευνα στον ιστόποτο της εφημερίδας ή στο Google, απλά εισάγοντας το όνομα και το επώνυμο του σχετικού οδηγού, έφερε αμέσως το εν λόγω άρθρο. Το εγχώριο δικαστήριο είχε την άποψη ότι η διατήρηση του εν λόγω άρθρου στο διαδίκτυο θα μπορούσε να προκαλέσει αόριστη και σοβαρή ζημιά στη φήμη του οδηγού, δημιουργώντας ένα «Εικονικό ποινικό μητρώο», όταν όχι μόνο είχε εκτίσει την ποινή το μετά από αμετάκλητη καταδίκη, αλλά είχε επίσης ενταχθεί εκ νέου στην κοινωνία. Έτσι είχε κρίνει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, χωρίς να επηρεάζεται δυσανάλογα η ελευθερία έκφρασης του προσφεύγοντος, θα ήταν να μην αναγράφονται τα προσωπικά δεδομένα του στο άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας αντικαθιστώντας το πλήρες όνομα του ατόμου με το γράμμα X.

Τα βελγικά δικαστήρια είχαν σταθμίσει το δικαίωμα του οδηγού στο σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής, αφενός, και την ελευθερία έκφρασης του προσφεύγοντος, από την άλλη, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στη νομολογία του Δικαστηρίου. Το Εφετείο εξέτασε, ειδικότερα, τη ζημία που υπέστη ο οδηγός λόγω του ότι το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη το πέρασμα του χρόνου (περίπου 20 χρόνια) από την αρχική του δημοσίευση και το γεγονός ότι η μη δημοσίευση των προσωπικών στοιχείων στον ιστότοπο του Le Soir δε θα επηρέαζε το κείμενο του αρχικού άρθρου και θα είναι το πιο αποτελεσματικό και αναλογικό μέτρο, μεταξύ των διαφόρων επιλογών. Επομένως, οι λόγοι που έδωσαν τα εθνικά δικαστήρια ήταν σχετικοί και επαρκείς, και το μέτρο που επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανάλογο με τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του οδηγού) και ως επίτευξη δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των διακυβευόμενων δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο διευκρίνισε ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε στην παρούσα υπόθεση δεν περιλάμβανε καμία υποχρέωση των ΜΜΕ να ελέγχουν τα αρχεία τους σε συστηματική και μόνιμη βάση. Όσο αφορά την αρχειοθέτηση των άρθρων, δεν θα απαιτείται να κάνουν τέτοια εξακρίβωση, σταθμίζοντας τα διάφορα δικαιώματα που διακυβεύονται, εκτός εάν λάβουν ρητή σχετική αίτηση.

Το ΕΔΔΑ έκρινε, με πλειοψηφία (6 ψήφοι έναντι 1), ότι δεν υπήρξε παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης (άρθρο 10  της ΕΣΔΑ).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ