Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΕΔΔΑ: φρασεολογία παραπεμπτικής σε δίκη απόφασης - μη αιτιολογημένες παρατάσεις προσωρινής κράτησης

 


Παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας από τη φρασεολογία της παραπεμπτικής σε δίκη απόφασης! Παραβιάσεις και για μη αιτιολογημένες παρατάσεις προσωρινής κράτησης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Vardan Martirosyan κατά Αρμενίας της 15.06.21 (αρ. προσφ. 13610/12)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παραπεμπτική δικαστική  απόφαση σε δίκη κρατούμενου για απόπειρα εμπορίας ναρκωτικών και παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας από την φρασεολογία της απόφασης.

Εγχώριο δικαστήριο είχε αναφέρει στην απόφασή του περί παραπομπής του προσφεύγοντα σε δίκη ότι η παραπομπή γίνεται «προκειμένου να κρίνει… την ποινική του ευθύνη». Μια τέτοια ρητή και ανεπιφύλακτη αναφορά,  και μάλιστα  από τον ίδιο δικαστή, ο οποίος τελικά αποφάνθηκε επί της ενοχής του προσφεύγοντος, μπορούσε να εκτιμηθεί ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο είχε θεωρήσει την ενοχή του προσφεύγοντος ως αποδεδειγμένο γεγονός και ότι ο σκοπός της δίκης ήταν απλά η επιβεβαίωση του προαποφασισθέντος αποτελέσματος.

Το γεγονός ότι ο προσφεύγων κρίθηκε αμετάκλητα ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δεν θα μπορούσε να αναιρέσει το αρχικό του δικαίωμα να τεκμαίρεται αθώος έως ότου αποδειχθεί ένοχος σύμφωνα με το νόμο.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ομόφωνα ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας.

Επίσης στην υπόθεση αυτή υπήρξαν επανειλημμένες παρατάσεις της προσωρινής κράτησης με την αιτιολογία ότι μπορoύσε να διαφύγει και να παρεμποδίσει τη διαδικασία αλλοιώνοντας αποδεικτικά στοιχεία και ασκώντας παράνομη επιρροή σε όσους εμπλέκονταν στη διαδικασία.

Το ΕΔΔΑ έκρινε για την προσωρινή κράτηση του προσφεύγοντος:

Παραβίαση του άρθρου 5 § 1 λόγω έλλειψης αιτιολογίας για την παράταση της κράτησης κατά τη διάρκεια της δίκης και για αβέβαιη διάρκεια της κράτησής του.

Παραβίαση του άρθρου 5 § 5, καθώς ο προσφεύγων δεν διέθετε εκτελεστό δικαίωμα αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης για την κράτησή του, είτε πριν, είτε μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 § 3 όσον αφορά την αδυναμία των εθνικών δικαστηρίων να παράσχουν σχετική και επαρκή αιτιολογία για τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτησή του, και παραβίαση του άρθρου 5 § 4 στο ότι η ακρόαση του Μαρτίου 2012 διενεργήθηκε κατά παράβαση της αρχής της ισότητας των όπλων.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό 5.200 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 για δικαστικά έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ