Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΕΔΔΑ: Απομάκρυνση προϊσταμένων δικαστηρίων από Υπουργό Δικαιοσύνης χωρίς δυνατότητα προσφυγής κατά της απόλυσης!

 


Απομάκρυνση προϊσταμένων δικαστηρίων από Υπουργό Δικαιοσύνης χωρίς δυνατότητα προσφυγής κατά της απόλυσης! Παραβίαση δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο

ΑΠΟΦΑΣΗ

Broda και Bojara κατά Πολωνίας της 29.06.2021 (αριθ. προσφ. 26691/18 και 27367/18)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαστές και δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Απουσία ενδίκου μέσου για αμφισβήτηση αποφάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες έθεσε πρόωρα τέλος στη θητεία των προσφευγόντων Αντιπροέδρων του Περιφερειακού Δικαστηρίου Kielce.

Το Στρασβούργο τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και του σεβασμού της διαδικαστικής δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν τη σταδιοδρομία των δικαστών. Παρατήρησε ότι το εθνικό νομικό πλαίσιο που ισχύει για την απομάκρυνση των προσφευγόντων δεν διευκρίνιζε τους όρους υπό τους οποίους οι προϊστάμενοι/ανώτατοι  λειτουργοί του δικαστηρίου θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από το αξίωμα, κατ’ εξαίρεση από την αρχή ότι θα πρέπει ο δικαστής να απολαμβάνει ασφάλεια θητείας. Σχεδόν όλες οι εξουσίες σχετικά με τέτοια ζητήματα συγκεντρώθηκαν στα χέρια του εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας, και το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης εξαιρέθηκε από τη διαδικασία. Το Δικαστήριο περαιτέρω σημείωσε ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν εξεταστεί ή ενημερωθεί για τους λόγους της υπουργικής απόφασης. Τέλος, δεν υπήρξε δυνατότητα αναθεώρησης αυτών των αποφάσεων από έναν οργανισμό που ήταν ανεξάρτητος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεδομένου ότι η πρόωρη λήξη της θητείας των προσφευγόντων ως Αντιπροέδρων του δικαστηρίου δεν εξετάστηκε ούτε από τακτικό δικαστήριο, ούτε από άλλο όργανο που να ασκεί δικαστικά καθήκοντα, το εναγόμενο κράτος είχε παραβιάσει την ουσία του δικαιώματος πρόσβασης των προσφευγόντων σε δικαστήριο.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο (άρθρο 6 § 1  της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε σε καθέναν από τους προσφεύγοντες ποσό 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ