Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΕΔΔΑ: Η χειρουργική επέμβαση χωρίς συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης του ασθενούς

 


Η χειρουργική επέμβαση χωρίς συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης του ασθενούς για τους πιθανούς κινδύνους, παραβίασε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή

ΑΠΟΦΑΣΗ

Reyes Jimenez κατά Ισπανίας της 08.03.2022 (αρ. προσφ. 57020/18)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ενήμερη συναίνεση ασθενούς για χειρουργική επέμβαση και υποχρέωση ενημέρωσης για τους πιθανούς κινδύνους πραγματοποίησής της. Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Ο προσφεύγων είναι ένα ανήλικο αγόρι με ολική αναπηρία και απώλεια όλων των αισθήσεων (όρασης, δυνατότητα κατάποσης). Η κλινική του κατάσταση  ήταν αποτέλεσμα επιπλοκών τριών χειρουργικών επεμβάσεων για αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο. Τον εκπροσωπεί ο  πατέρας του ως ασκών την γονική μέριμνα ο οποίος  κατέθεσε αγωγή στα εγχώρια δικαστήρια και ζήτησε αποζημίωση για το λόγο ότι  οι γιατροί δεν έλαβαν την ενήμερη συγκατάθεση του για την διενέργεια της δεύτερης επέμβασης. Η αγωγή του απορρίφθηκε με αμετάκλητη απόφαση. Άσκησε προσφυγή στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η νομοθεσία του καθ’ού κράτους της Ισπανίας προέβλεπε την υποχρέωση των ιατρών για λήψη ενημερωμένης συγκατάθεσης ασθενών σε χειρουργικές επεμβάσεις και την ενημέρωση τους για όλους τους κινδύνους.  Παρά ταύτα, τα εγχώρια δικαστήρια δεν είχαν δώσει καμία επαρκή απάντηση σχετικά με την παράλειψη της λήψης γραπτής συγκατάθεσης στην παρούσα περίπτωση, ούτε εξήγησαν επαρκώς γιατί θεώρησαν ότι η αποτυχία λήψης γραπτής συγκατάθεσης δεν παραβίασε τα δικαιώματα του προσφεύγοντος.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι εγχώριες αρχές δεν απέδειξαν επαρκώς  εάν οι γονείς του προσφεύγοντος είχαν όντως δώσει τη συγκατάθεσή τους για κάθε  χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο, κατά συνέπεια παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Το Δικαστήριο  επιδίκασε ποσό 24.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ