Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΕΔΔΑ: Απαγόρευση δημοσίων εκδηλώσεων για αντιμετώπιση του COVID-19 και θέσπιση ποινικών κυρώσεων

 


Απαγόρευση δημοσίων εκδηλώσεων για αντιμετώπιση του COVID-19 και θέσπιση ποινικών κυρώσεων! Παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Communaute genevoise daction syndicale (CGAS) κατά Ελβετίας της 15.03.2022 (αρ. προσφ. 21881/20)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων σε σύλλογο για αντιμετώπιση του COVID-19. Ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Ο προσφεύγων σύλλογος, Communaute genevoise d’action syndicale (CGAS), εδρεύει στην Γενεύη. Ο στόχος του είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οργανώσεων-μελών, ιδίως στον τομέα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο στο Καντόνι της Γενεύης.

Παραπονέθηκε ότι στερήθηκε το δικαίωμα οργάνωσης και συμμετοχής σε δημόσιες εκδηλώσεις μετά την υιοθέτηση των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19 βάσει του διατάγματος O.2 COVID-19, που θεσπίστηκε από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στις 13 Μαρτίου 2020. Με βάση αυτό το διάταγμα, οι δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν από τις 16 Μαρτίου 2020. Παράλειψη συμμόρφωσης με την απαγόρευση τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο.

Επικαλούμενος, ειδικά, το άρθρο 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων σύλλογος κατήγγειλε ότι στερήθηκε το δικαίωμα να διοργανώνει και να συμμετέχει σε δημόσιες εκδηλώσεις μετά τα κυβερνητικά μέτρα που εγκρίθηκαν βάσει του ανωτέρω διατάγματος.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, που εντάσσεται στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του COVID-19, ισοδυναμούσε με παρέμβαση στην άσκηση από τον σύλλογο του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η παρέμβαση βασίστηκε στο Διάταγμα O.2 COVID-19 και στόχευε στην προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων. Πρόσθεσε ακόμη ότι, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της λήψης κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου απειλής από τον COVID-19 στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν ήταν απαραίτητο να αναμένεται ότι θα διεξαχθούν πολύ λεπτομερείς συζητήσεις σε εσωτερικό επίπεδο και ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου, πριν από την έγκριση των επειγόντων μέτρων που κρίθηκαν αναγκαία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας. Ωστόσο, υπό τέτοιες συνθήκες, ένας ανεξάρτητος και αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος των μέτρων που υιοθέτησε η εκτελεστική εξουσία ήταν ακόμη μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν αγνοείται η απειλή που θέτει ο COVID-19 για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία, το Δικαστήριο έκρινε – υπό το πρίσμα της σημασίας της ελευθερίας του ειρηνικού συνέρχεσθαι σε μια δημοκρατική κοινωνία, και ιδίως των θεμάτων και των αξιών που προωθεί ο προσφεύγων σύλλογος, σύμφωνα με το καταστατικό του, το γενικό χαρακτήρα και τη σημαντική διάρκεια της απαγόρευσης για τις δημόσιες εκδηλώσεις εντός της σφαίρας δραστηριοτήτων του και τη φύση και τη σοβαρότητα των πιθανών κυρώσεων – ότι η παρέμβαση στην απόλαυση των δικαιωμάτων που προστατεύονται από το άρθρο 11 δεν ήταν ανάλογη προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Επιπλέον, τα εθνικά δικαστήρια δεν είχαν προβεί σε αποτελεσματική επανεξέταση των μέτρων για τα οποία καταγγέλλονται κατά τη σχετική περίοδο. Η Ελβετία είχε υπερέβη το περιθώριο εκτίμησης.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι) της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στον προσφεύγοντα ποσό 3.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ