Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΕΔΔΑ: Covid-19 και συνθήκες κράτησης. Λήψη υγειονομικών πρωτοκόλλων για αποφυγή εξάπλωσης της νόσουEDDA

 


Covid-19 και συνθήκες κράτησης. Λήψη υγειονομικών πρωτοκόλλων για αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Fenech κατά Μάλτας της 01.03.2022 (αρ. προσφ. 19090/20)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την προστασία των κρατουμένων από την νόσο Covid-19. Δικαιολογημένη επιβολή τύπου lockdown με απαγόρευση επισκέψεων συγγενών και έκθεσης στον έξω κόσμο και στα καταστήματα κράτησης. Δικαίωμα στη ζωή. Απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Ο προσφεύγων συνελήφθη τον Νοέμβριο του έτους 2019 ως ύποπτος για σοβαρά αδικήματα και κρατήθηκε προσωρινά. Ανιχνεύθηκαν στο αίμα του ψυχότροπες ουσίες και τέθηκε για την ασφάλεια όλων σε απομόνωση. Σε αυτό το διάστημα εμφανίστηκε η πανδημία του Covid-19 και αυστηρά μέτρα υγειονομικής προφύλαξης ελήφθησαν στα καταστήματα κράτησης όπως και σε όλη την κοινωνία. Άσκησε προσφυγή για τις συνθήκες κράτησής του και ότι το κράτος απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να τον προστατεύσει από τη μόλυνση με Covid-19 ενώ βρίσκονταν στη φυλακή, παρόλο που ανήκε στις ευπαθείς ομάδες λόγω της απώλειας ενός νεφρού.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το μέτρο απομόνωσης είχε ληφθεί για ιατρικούς και προληπτικούς λόγους λόγω της εξάρτησης του από ουσίες, ήταν διάρκειας μόνον 35 ημερών και δεν επέφερε σε αυτόν καμία ψυχολογική βλάβη. Επίσης μελέτησε τις συνθήκες κράτησης και διαπίστωσε ότι είχε στο κελί του προσωπικό χώρο 4,5 τ.μ. που είναι αποδεκτός στην ΕΣΔΑ. Όσον αφορά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω Covid-19, το ΕΔΔΑ ανέφερε ότι δικαιολογούνταν λόγω της πανδημίας και ήταν ενιαίοι σε όλη την κοινωνία. Κατά συνέπεια έκρινε ότι η κράτηση του δεν συνιστούσε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Περαιτέρω το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων δεν απέδειξε ότι ανήκε στις ευπαθείς ομάδες και έπρεπε να έχει διαφορετική μεταχείριση προκειμένου να μην προσβληθεί από τον ιό. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι αρχές είχαν λάβει επαρκή και αναλογικά μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και είχαν την δυνατότητα σε περίπτωση μόλυνσης να παράσχουν ειδική βοήθεια.

Το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε επίσης παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή όπως προβλέπεται από το άρθρο 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 3.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ