Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Συνάντηση Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

 


Αριθμ. Πρωτ.:35-19/3/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάντηση Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

 

Την 18.3.2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και συζήτησε μαζί του θέματα, που αφορούν τον εισαγγελικό κλάδο, αλλά και την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος παρέδωσε υπόμνημα με τις πάγιες και σχετικές με την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Εισαγγελέα θέσεις του εισαγγελικού κλάδου, καθώς και με αιτήματα και προτάσεις για την αναβάθμιση και έγκαιρη απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής: α) Κάλυψη της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με επιλογή ενός από τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. β) Συμμετοχή εκπροσώπου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος σε κάθε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σχετική με θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία της δικαιοσύνης. γ) Περιορισμός της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, με την υπαγωγή περισσότερων κακουργημάτων στη διαδικασία του άρθρου 309 ΚΠΔ. δ) Υπαγωγή περισσότερων πλημμελημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και περισσότερων κακουργημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου. ε) Περιορισμός του

αριθμού των αναβολών των ποινικών δικών. στ) Σταδιακή και ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων. ζ) Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και πλήρης μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και των δικαστηρίων. η) Καθιέρωση του ηλεκτρονικού δικογράφου σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας και σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας. θ) Καθιέρωση της δυνατότητας ηλεκτρονικής επίδοσης όλων των εγγράφων της

ποινικής διαδικασίας. ι) Καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου. ια) Εξωραϊσμός των υφιστάμενων δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων σύγχρονων δικαστικών κτιρίων. ιβ) Πλήρης αναβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας των δικαστηρίων με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και την παροχή της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής. ιγ) Ίδρυση και λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας. ιδ) Αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανέπτυξε και τις παρατηρήσεις – προτάσεις της Ένωσης επί του σχεδίου του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Από την πλευρά του, ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ ανταποκρίθηκε θετικά στο σύνολο των αιτημάτων και προτάσεων, διαβεβαιώνοντας ότι η ικανοποίησή τους αποτελεί και για τον ίδιο βασική προτεραιότητα. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, για την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης της δυνατότητας ηλεκτρονικής επίδοσης όλων των εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, αλλά και για την κάλυψη σημαντικού αριθμού κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Αναγνώρισε, τέλος, ότι οι παρατηρήσεις – προτάσεις επί του σχεδίου του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, υποσχόμενος ότι θα τύχουν της δέουσας προσοχής κατά την τελική διαμόρφωση του σχεδίου.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

 

Ο Πρόεδρος

 

Ευάγγελος Μπακέλας          

Εισαγγελέας Εφετών

Ο Γενικός  Γραμματέας

 

Ιωάννης Σέβης                             Εισαγγελέας Πρωτοδικών

 

ΠΗΓΗ ΕΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ